Digitalt medlemstreff om Tihar

Tihar 2020 digitalt medlemstreff

Alle NNFs medlemmer var invitert til en spontan og uformell feiring og markering av Tihar lørdag 14. november, 2020.

Medlemstreffet foregikk digitalt. Styret sendte ut lenke til videokonferanse pr. e-post til alle medlemmene. I møte-verktøyet Zoom kan alle se hverandre. De som hadde anledning til å være med på dette, gikk inn via lenken kl. 18.00.

Tekst: Ragnhild Krogvig Karlsen og Smita Malla

Smita Malla holdt en innledning med fakta om Tihar, og de som hadde lyst, delte historier og minner fra Tihar-feiring de hadde vært med på i Nepal. Sverige-Nepalforeningen var også representert ved styreleder Katak Malla. Stemningen var god, og historiene ble mange. Marit Bakke viste bilder og fortalte om feiring med venner Baktapur og Inger Krogvig fortalte om opplevelsene da hun og barna ble invitert med på brødre-og søstrefeiringen med kranser, god mat og tika i Kathmandu tidlig midten av 1980-tallet. Siz Gurung fortalte at det store i barndommen særlig var å gå fra dør til dør og synge og få godteri til gjengjeld. Sharmila Shresta-Allgot, Smita og Siz lærte oss andre sangen Deusi of bhailo, der jentene synger Bhailini Aain agana og guttene Bhana bhana bhai ho – deusi re.

Dette handler Tihar om

Smitas fargerike presentasjon ga oversikt over hva som feires og foregår de fem ulike dagene av festivalen. Tihar betyr generelt lysfestivalen, og den sentrale symbolikken er lysets seier over mørket. Det tennes lys i oljelamper i og utenfor husene for å lyse opp i natten. Dette er den neste største hinduistiske festivalen feires i 5 dager. Den faller en gang i oktober eller november hvert år. Feiringen begynner to dager før nymåne. Foruten å være en fest av lys, ildsmellere, fargerike mønstre, søtsaker og gaver, er Tihar en spesiell festival som bringer familier og slektninger sammen. Atmosfæren er fylt med kjærlighet, lykke og gode ønsker.

Dag 1 er Kaag Tihar – Kråkedagen

Denne dagen tilbes kråkene og de tilbys mat og delikatesser. Det kan virke underlig/rart å tilbe kråker, men hinduene anser kråkene som budbringere til Yamraja, dødsguden. Folk tilber kråkene, for å bringe lykke til i husene sine.

Dag 2 er Kukur Tihar – Hundedagen

Den andre dagen er viet menneskets beste venn, hunden.  Hundene får blomsterkranser og tika,  som tegn på at vi tilber dem.

Dag 3 er Gai (ku) Tihar og Laxmi puja

På denne dagen blir kyrne tilbudt bønner og mat om morgenen. Om kvelden er det gudinnen Laxmi som blir tilbedt. Ved å tenne diyo’ oljelamper og dekorere blir Laxmi blir invitert til huset. Jenter spiller ‘bhailo’, en spesiell tradisjon for å synge besøke hjem i nabolaget. Dette kan ligne litt på den norske tradisjonen med å gå julebukk. 

Dag 4: Mha puja og Gobhardhan puja

Denne dagen renses kropp og sjel. Newarene feirer også nyttår – Nepal Sambat denne dagen. Kumøkk blir brukt til tilbedelse om morgenen. I hinduismen betraktes kumøkk som et rensemiddel. Om kvelden om utfører Newarene ‘Mha Puja’, en spesiell form for tilbedelse av seg selv. Det er en måta å takke kroppen for god helse og for å rense i sjelen.

Dag 5 er Bhaitika (brors dag)

Søstre setter tika på brorens panne, og gir ham blomsterkrans og fest. Søstrene ber til Yama, dødens Gud, om brødrenes fremgang, velstand og lang levetid. Til gjengjeld gir brødre gaver og penger som et symbol på takknemlighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s